true

Recruiters, doe dit niet als je video in je voordeel wil laten werken!

video in recruitment sendtodeliver
Recruitmentvideo’s zijn een geweldige manier om potentiële kandidaten een kijkje achter de schermen te geven bij jouw bedrijf. Daarnaast kun je video ook strategisch inzetten in het recruitmentproces en op social media. Het is de ideale manier om, vooral in de huidige coronatijd je organisatie aan je potentiële kandidaten laten zien. In deze blog lees je wat je moet zien te voorkomen bij het inzetten van video binnen recruitment.

Wat maakt video waardevol?

Een recruitmentvideo doet zijn werk wanneer het potentiële medewerkers op de hoogte brengt van wat het betekent om bij jouw bedrijf te werken. Denk aan de bedrijfscultuur, het kantoor en de huidige medewerkers. Andere onderwerpen die de aandacht kunnen trekken van potentiële kandidaten zijn:

  • Welke voordelen zijn er voor de medewerkers?
  • Welke doorgroeimogelijkheden en loopbaanontwikkelingen zijn er?
  • Hoe zet het bedrijf zich in voor de gezondheid van de medewerkers?
  • Wat zijn de pensioenplannen en hoe is dit geregeld?
  • Wat wordt er gedaan om een goede dynamiek te houden binnen een team?

Waar je ook een video over maakt, zorg dat er altijd iets is terug te zien over je medewerkers, bedrijfscultuur, kernwaarden en/of merkidentiteit. Je wilt uiteindelijk dat het voor potentiële medewerkers duidelijk wordt waarom ze voor jouw bedrijf moeten kiezen als nieuwe werkplek!

Laat de kernwaarden van je bedrijf niet achterwege

Als het doel van je video is om kandidaten je bedrijfscultuur- en omgeving te laten zien, is het cruciaal dat je de normen en waarden van je bedrijf hierin betrekt. Je hoeft ze niet op te noemen als een boodschappenlijstje, maar het is wel belangrijk dat ze duidelijk zijn. Past een dynamische werkomgeving bij jouw bedrijf? Zorg dat de video dit dan ook uitstraalt. Vinden jullie het belangrijk dat medewerkers door kunnen groeien? Laat dan een medewerker vertellen over de loopbaan die ze hebben gehad bij jouw organisatie. Show, don’t tell!

Een bedrijf die dit goed heeft aangepakt:

 

Bij Shopify hebben ze een heel team dat zich bezighoudt met de bedrijfscultuur en de employer branding. Ze vinden persoonlijke ontwikkeling heel erg belangrijk. In hun video kiezen ze ervoor weinig “logische” feiten te vertellen over het bedrijf. Ze gebruiken een metafoor om humor in de video te brengen. Gegarandeerd dat deze video indruk maakt bij potentiële kandidaten.

Verplicht geen mensen voor de camera te staan

Sommigen houden ervan om in de spotlights te staan, anderen niet. De kans is groot dat het van de video af is te zien als iemand geen plezier had in de opnames. Het laat niet alleen een slechte indruk achter bij potentiële kandidaten, je huidige medewerker zal het je ook niet in dank afnemen. Niet echt goed voor je employer branding. Daartegenover moet je juist gebruik maken van degene die het geweldig vinden om voor de camera te staan. Zij zullen met oprecht enthousiasme en energie vertellen over jouw bedrijf, het werk dat ze doen en waarom ook de kandidaat zich zou moeten aansluiten.

Een bedrijf die dit goed heeft aangepakt:

Dropbox gaat een stap verder in het gebruiken van medewerkers voor hun video's. In plaats van mensen, gebruikten ze poppen om de meningen te vragen van medewerkers. Het werkt goed omdat het gedenkwaardig is en het laat zien dat de bedrijfscultuur speels en dynamisch is.

 

Maak er geen bioscoopfilm van

Als je je video’s op een professionele wijze laat opnemen ziet dit er natuurlijk prachtig uit. Het licht klopt, de kwaliteit van je video is geweldig en het staat super op je Werkenbij website, in je e-mail en op je socialmediakanalen. Maar hoe écht voelt het nog? Hoe authentiek is het nog? Om je video’s geloofwaardiger te maken kun je het beste kiezen voor een smartphone of compacte camera. Je medewerker zal zich eerder op zijn of haar gemak voelen als het op deze manier wordt gefilmd en het is veel effectiever en sneller om meerdere video’s te maken in de toekomst. Je hoeft namelijk niet elke keer beroep te doen op een hele cameraploeg.

Voor een algemene video over je bedrijf is het juist wél mooi om het professioneel aan te pakken. Dit is immers een video die je altijd kunt gebruiken en niet afhankelijk is per vacature.

Een bedrijf die dit goed heeft aangepakt:

Dit is een bedrijfsvideo van VSCO. Het is een creatief bedrijf met de gelijk genaamde bekende applicatie. Als creatieveling wíl je hier werken. Hun slogan is simpel en duidelijk: “for creators, by creators”.

Vertel wat de ander wil horen, niet wat jij wil vertellen

Het is belangrijk om bij het maken van video’s de behoeften van je potentiële kandidaten centraal te stellen. De valkuil om te veel over jezelf en je bedrijf te vertellen dreigt namelijk snel. Het is natuurlijk helemaal niet verkeerd om iets te vertellen over openstaande vacatures in je video. Het is alleen slimmer om eerst te starten met iets wat de kandidaat intrigeert om de video af te kijken. Van bedrijfsvideo’s kijkt 68% van de kijkers de volledige video als het korter is dan 60 seconden. Maar 25% kijkt de video af als het langer is. Gebruik Analytics om erachter te komen wanneer mensen afhaken.

Een bedrijf die dit goed heeft aangepakt:

In deze video van Virgin Mobile zie je hoe ze kandidaten voorbereiden op hun online sollicitatiegesprek. Ze geven tips en willen dat kandidaten helemaal hunzelf kunnen zijn, ook als dit betekent dat je casual gekleed bent.

 

Ontdekken hoe jij video als contentknaller zelf in kunt zetten?

Op 29 januari 2021 om 14:00 uur geeft Jan Hein (SendtoDeliver) samen met de recruitment video pro’s van Vormats een webinar over video in je recruitmentproces. Video is niet langer een nice to have, maar een musthave! Je kunt je inschrijven via deze link. Onze andere webinars kun je hier terugkijken.

Schrijf je in voor onze webinar "Video: de contentknaller in jouw recruitmentproces"

Schrijf je nu in!