Blogs

Content Marketing

Recruitment Marketing

14 min read
2022-06-14

Zo schrijf je een goede online vacature

Een online vacature schrijven is niet makkelijk. Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden! Online vindbaarheid, aantrekkelijke inhoud, de vormgeving en welke informatie je geeft: allemaal elementen die ervoor zorgen dat een kandidaat wel of niet op jouw vacature solliciteert. Hoe verwerk je al deze elementen op een mooie manier in je vacaturetekst? En zorg je er ook nog voor dat er structuur in zit?
In deze blog zetten we de 8 essentiële onderdelen van een goede vacaturetekst op een rijtje.

DOWNLOAD VACATURE TEMPLATE

Voordat we beginnen

Een goede voorbereiding is het halve werk, echt waar! Dit geldt ook voor het schrijven van een online vacature. Voordat je een nieuw document opent en begint met tikken moet je de juiste mindset hebben én een duidelijke structuur klaar hebben staan.

De eerste stap is het inleven in de kandidaat die je wilt aannemen: naar wat voor profiel ben je op zoek? Bedenk niet alleen wie hij of zij is in termen van opleiding, leeftijd en ervaring, maar ook: hoe denkt hij of zij?

Daarna komt de vacature zelf: wat wil jouw bedrijf van deze kandidaat? Beschrijf in je vacaturetekst duidelijk de volgende punten:

  • Waar staat jouw bedrijf voor?
  • Waarom moet de potentiële kandidaat voor jouw bedrijf kiezen en niet voor die van de concurrent?
  • Welke voordelen zitten er aan werken voor jouw organisatie?
  • Wat houdt de vacature precies in: wat worden de werkzaamheden van de kandidaat?

💡 Tip: Download onze Template om de informatie uit deze blog én meer gemakkelijk te gebruiken. Hier vind je meer uitleg en gebruiken wij ons bedrijf als voorbeeld. Dit kun je dan vergelijken met jouw eigen tekst!

DOWNLOAD VACATURE TEMPLATE

Wat is de opbouw van een online vacature?

We beginnen nog niet met het schrijven van de vacature. Wij helpen je eerst bij het opstellen van de opbouw van jouw vacatures.

Er zijn 8 onderdelen die de basis vormen van iedere vacature! Als je elke vacature volgens deze opbouw schrijft, breng je regelmaat in je teksten en zorg je voor herkenbaarheid bij de mensen die jouw vacatures bekijken. Bovendien scheelt het je ook een hoop tijd! We gaan alle 8 stappen langs:

1. Vacature titel: de job

Het doel van de titel is dat potentiële kandidaten de vacature online snel vinden. De functietitel moet er dus in staan: daar googelen werkzoekenden naar! Maak je titel SEO-proof door de titel duidelijk en beknopt te houden, consistent met andere titels op de markt. Om de beste en populairste vacaturetitels te vinden voor de functie is misschien wat onderzoek nodig. Je kunt hiervoor Google Trends of Google Keywords analyseren.

2. Een pakkende ondertitel

Schrijf een korte ondertitel (meta description genoemd in SEO-termen) die de aandacht van de lezer grijpt. Deze verschijnt in Google onder de titel en moet jouw ideale kandidaat verleiden op de link te klikken en de vacature verder te lezen. Herhaal altijd de functietitel in de intro en noem een leuk pluspunt aan werken als *functietitel* bij *bedrijf*.

3. Omschrijving van het bedrijf

We willen allemaal het liefst voor een bedrijf werken dat ons aanspreekt en dezelfde normen en waarden uitdraagt als wij zelf hebben. Start met de mission statement van de organisatie, gevolgd door de producten en diensten van het bedrijf en de werkcultuur. Houd het kort: de vacature gaat vooral over de baan en de kandidaat naar wie je op zoek bent, niet alleen over jouw bedrijf.

4. Blok met praktische zaken

Laat een designer een speciaal blok in jouw huisstijl opmaken waar je overzichtelijk praktische zaken in kan vermelden. Zo ziet een kandidaat in één overzicht:

  • Locatie
  • Aantal uur per week
  • Soort functie (starter, junior, medior, senior). Let op dat je hier geen afkortingen gebruikt, maar de functie voluit schrijft. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de functie niet naar voren komt in zoekopdrachten
  • Contactgegevens van de recruiter (het liefst met foto van de recruiter)

5. Beschrijving van de functie

We zijn aangekomen bij de kern van de vacature! Beschrijf hier de vacature zo dat de potentiële kandidaat wel móet solliciteren. Je kunt ervoor kiezen om er een lopende tekst van te maken, een opsomming te geven van de belangrijkste werkzaamheden of (onze favoriet) een gemiddelde werkdag te beschrijven.

Je wilt de functie natuurlijk zo aantrekkelijk mogelijk beschrijven, maar blijf vooral eerlijk, ook als de taak een niet zo glamoureuze verantwoordelijkheid bevat. Geef kandidaten de juiste verwachtingen mee, want zo behoud je uiteindelijk de meeste werknemers.

6. Voordelen

Wat breng jij de kandidaat? Waarom zou hij of zij voor jouw bedrijf willen werken? Noem in ieder geval een van de volgende dingen om die sollicitatie binnen te halen:

  • Salaris
  • Ontwikkelingsplan en mogelijkheid om te groeien binnen het bedrijf
  • Trainingen en opleidingsbudget
  • Noem een paar USP’s (Unique Selling Points), zoals een gratis versbereide lunch, lease-auto, teamuitjes of elk jaar naar een speciaal congres.

💡 Tip: Vraag eens aan de werknemers wat zij zo leuk vinden aan het werken bij jouw bedrijf en gebruik deze antwoorden in de online vacature.

7. Solliciteren!

Je eindigt de vacature altijd met een oproep, dit wordt de call to action (CTA) genoemd. Met een CTA moedig je de lezer aan om in actie te komen. In dit geval wil je graag dat de kandidaat gaat solliciteren. Een CTA kan dan zijn: ‘solliciteer nu’ of 'word onze collega’.

Het is belangrijk dat je het solliciteerproces zo eenvoudig mogelijk maakt voor de kandidaat: een online formulier, mailen, bellen, you name it. Wat moet de kandidaat doen om in aanmerking te komen voor de functie? Moet hij of zij een portfolio delen, een motivatievideo insturen of linken naar hun LinkedIn-profiel? En met wie kan de kandidaat contact opnemen? Let op: vergeet niet een uiterste solliciteerdatum te vermelden. Dat zorgt bij kandidaten voor een gevoel van noodzaak en snelheid om te reageren.

8. Privacy policy

Vermeld altijd de privacy policy, omdat je gegevens van kandidaten aan het verzamelen bent op het moment dat ze solliciteren. Controleer goed of je gegevens wel op de legale manier verzamelt en bewaart. Check de privacy policy eventueel met de juridische afdeling, zeker nu de AVG (internal link blog 23. GDPR) van kracht is!

Klaar om aan de slag te gaan?

In onze Template vind je uitgebreid uitleg hoe je een online vacature moet schrijven mét voorbeelden vanuit ons bedrijf. Ieder onderdeel wordt nog eens goed uitgelegd en is voorzien van fictieve voorbeeld tekst! Handig om jouw tekst mee te vergelijken.

DOWNLOAD VACATURE TEMPLATE


Wil jij op een nieuwe manier jouw doelgroep inspireren?